Balık türleri
10 Mart 2016 Perşembe
Köpek balığı nedir?
Köpek balığı nedir?
Köpek balığı, hem okyanusta hem de tatlı sularda bulunabilirler. Tropik sularda, kuzey denizlerinde ve Akdeniz'de çoğunlukla derinlerde rastlanırlar. Özellikleri; İskeletleri kıkırdaktandır. Vücutlarının büyük kısmı zımpara gibi bir madde ile kaplıdır.
Bugün denizlerde ve akarsularda yaşayan köpekbalıklarının 465’ten fazla bilinen türü vardır. Köpekbalıkları denizlerde besin zincirinin en tepesinde yer alan yırtıcılardır. Altındaki türlerin popülasyonları düzenler. Araştırmalara göre köpekbalığının kitlesel boyutlarda tükenmesinin okyanus ekosistemlerine yıkıcı etkileri olacağını gösterilmiştir.
Köpekbalıkları kıkırdakları esnek ve hafif kemiksi bir dokuya sahiptir. Köpek balıkları vücutlarının her iki tarafında yer alan 5-7 solungaç yarığından nefes verirler. Tüm köpekbalıklarının dişlerinde birden çok yedek vardır ve düzenli olarak diş kaybederler ve yerine yenisi gelir.
Köpek balıklarının derilerinin üst kısmı genellikle koyu renk, alt kısmı ise açık renkli olur. Bu sayede denizde daha iyi kamufle olabilir ve sürpriz saldırı yapabilirler.
Köpek Balıkları ne ile beslenirler?
Köpekbalığı bir çok tür balık, kabuklular, yumuşakçalar, plankton, krill, deniz memelileri ve diğer köpekbalıkları gibi şeyler ile beslenirler. Köpekbalıklarında onlarca kilometre uzakta sudaki kan damlasını algılamasını sağlayan çok keskin koku duyuları vardır.
Köpekbalığı Nüfusu nedir?
Dünyanın hemen hemen her köşesinde köpekbalıklarına rastlanır. Yalnızca denizlerde değil, akarsularda da köpek balıkları yaşamaktadır. Amerika’da kıyıdan 400 kilometre içeride boğa köpekbalığına rastlandığı rapor edilmiştir. Antartika gibi soğuk iklimlerde de yaşarlar. Geçtiğimiz yüzyılda bilinçsizce avlanmaları sebebiyle popülasyonlarında azalma görülmüştür.
Biliyor Musun?
Köpekbalıklarının 200 milyon yıl öncesinde, dinozorlar zamanında Megalodon diye bilinen türleri, 25 metreyi geçkin uzunluklardaydı. Denizlerde terör estiren bu tür, çok şükür ki zamanımızda yerini daha ufak büyük beyaz köpekbalıklarına bırakmışlardır.
Habitat ve Aralığı
Köpekbalıkları çeşitli sıcaklıklarda su habitatların geniş bir yelpazesinde yaşamaya adapte olmuşlardır. Bazı türler sığ, kıyı bölgelerde yaşarlar, diğerleri açık okyanusta, derin sularda yaşıyor. Bazı türler, boğa köpekbalığı gibi tatlı sularda yüzebilmektedir.
Köpekbalığının Davranışları
Çoğu köpekbalıkları akşam ve gece avı özellikle aktiftir. Bazı köpekbalıkları yem bulmak ve üremek için büyük mesafeler üzerinde göç yaparlar. Bazı köpekbalığı türlerinin yalnız iken, diğerleri çeşitli düzeylerde sosyal davranışlar sergilerler. Çekiç köpekbalıkları, deniz dağı ve adalar çevresinde çiftleşme mevsiminde sürüler halinde gezer.
Büyük beyaz köpekbalığı gibi saldırgan türler deniz aslanı gibi memelilerle de beslenir.
Köpekbalıkları yavaş yavaş olgunlaşır ve 12 ila 15 yaşına kadar yaşarlar. Sularda hareket halinde olmazlarsa nefes alamazlar ve batarlar.
Köpek balıklarının bir çok türü olup en büyüğü balina köpekbalıklarıdır. Bu türün boyları 15 metreyi bulabilir.
Köpek Balıkları insana saldırır mı?
Köpek balıkları insan ile beslenmezler. Bugüne kadar gerçekleşen saldırılar genellikle köpek balığının insanı deniz aslanına benzetmesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Yalnızca ısırarak merakını gideren köpek balığı insanın ne olduğunu anlamak için ısırdığında istemeyerek de olsa zarar verir.
Balina nedir?
Balina nedir?
Balinalardan uzunluğu 20 metre, ağırlığı 200 ton olan, yağı ve çubukları için avlanan memeli hayvan, kadırgabalığı, falyonos (balaena mistycetus).
Balinalar memeli canlılar sınıfının, balinagiller takımını oluşturan deniz hayvanlarıdır. Latince’ye Yunanca’dan geçmiş olan cetus (balina) kelimesi “büyük deniz hayvanı”anlamına gelmektedir. Boyları 25-30 metreyi, ağırlıkları 150 tonu bulan en büyük deniz canlılarıdır. Suyun kaldırma kuvveti sayesinde bu ağır gövdelerini taşıyabilmektedirler.
Balinalar suda yaşamasına rağmen taşıdığı birçok özellik sebebiyle memeliler sınıfında yer almaktadır. Bir balık gibi yumurtlayarak üremezler, yavrularını doğuran ve emziren canlılardır. Bunun yanında bir balığın vücut ısısı suyun sıcaklığına göre değişirken, balinalar sıcak kanlıdır. Balıklar solungaçlarıyla solunum yaparken, balinalar akciğer solunumu yapmaktadırlar.
Gövdeleri mekik şeklinde olup, kuyrukları yatay şekilde düzleşmiştir. Vücutlarında pul veya tüy benzeri yapılar yoktur. Derisi kaygan ve serttir. Kemiklerinin içi ve vücutları kalın bir yağ tabakasıyla kaplıdır. 45 cm kadar olan bu yağ tabakası sayesinde soğuktan korunurlar. Ortalama 70-90 yıl yaşarlar. Sürüler halinde gezer ve kendilerine özgü çıkardıkları sesler sayesinde haberleşmelerini sağlarlar. Uykuları insanlar gibi derin ve uzun değildir. Soluk almaları insanlar gibi istemsiz olmadığından uykuları da kısa süreli olmak zorundadır.
Balinaların bir tekneyi kürekleri ve tayfalarıyla birlikte tamamen içine alacak kadar büyük bir ağzı vardır. 300 sığırı veya 60 fili sığdırabilecek kadar büyük de bir midesi vardır. Dişli balinalarda alt ve üst çenede avını yakalamaya yarayan dişler bulunmaktadır. Dişsiz ya da çubuklu balinalarda ise, ağız içerisinde diş yerine sayıları 400’ü bulan “fanon” adı verilen, tıpkı bir balık ağı gibi ağzının içini ören, çubuk benzeri yapılar bulunmaktadır. Yemek boruları ve gırtlakları oldukça dardır. Bu yüzden küçük canlılarla beslenmek zorundadırlar. Ağzını açtığında içeriye suyla birlikte küçük deniz canlıları da dolar. Daha sonra ağzını kapatır, suyu fanonların arasından dışarıya geri verir. Fanonlara takılan deniz hayvanlarını ise diliyle birlikte geriye atarak yutmaktadır.
Seksenden fazla yaşayan türü bulunan balinaların iki alt takımı vardır.
- Dişli Balinalar (Odontoceti)
- Çubuklu Balinalar (Mysticeti)
Balinaların içinde en büyüğü 30 metre boyu, 200 ton ağırlığı olan mavi balinalardır.
Balık Diyarına Hoşgeldiniz
BALIK Nedir?
Omurgalılardan, suda yaşayan, solungaçla nefes alan ve yumurtadan üreyen hayvanların genel adı.
Japon Balıkları Hakkında 5 İlginç Bilgi
1. Atası sazan balığıdır, çeşitli sazan balıklarının çaprazlaması ve genlerinin oynanmasıyla ortaya çıkmıştır.
2. Dünyada ki ismi sadece ülkemiz de farklıdır.
3. Hafızaları 3 saniye değil 5-6 aydır.
4. Bilinenin aksine fanusta yaşaması son derece yanlıştır.
5. Masum yüzüne aldanmayın.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)